Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Winkelwagen
Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Heb jij prachtige vissen en planten in jouw vijver? Dan wil je natuurlijk dat deze gezond en goed verzorgd blijven, de waterwaarden van de vijver op peil houden is hier een groot onderdeel van. Benieuwd hoe je deze waterwaarden zo goed mogelijk op peil houdt? Dat ga ik je hieronder vertellen.
Waterwaarden zijn erg belangrijk voor jouw vissen en planten in de vijver. Met de waterwaarden, oftewel waterhardheid, wordt aangegeven hoeveel mineralen er in het vijverwater opgelost zijn. Deze mineralen zijn belangrijk omdat ze dienen als voedingsstoffen voor de zuurstofplanten. Wanneer de waterhardheid te laag zou zijn, zouden de zuurstofplanten niet goed genoeg kunnen groeien en zou je al snel last kunnen krijgen van algengroei in jouw vijver, daar wordt niemand blij van natuurlijk.
De waterhardheid heeft een groot effect op jouw vissen in de vijver. Wanneer de hardheid van het water niet op orde is, heb je kans dat de vissen eerder ziek worden, dit wil je natuurlijk voorkomen.
Dit is een vraag die vast wel eens bij je is opgekomen. Het advies is om één keer per week de waterwaarden te bepalen, dit omdat de waterwaarden makkelijk kunnen veranderen door bijvoorbeeld uitwerpselen van vissen, een heftige stortbui of juist een aantal dagen achter elkaar warm weer en zonneschijn. Met een handige vijver testset kun je binnen 1 minuut je waterkwaliteit mee checken. De testset bevat 50 teststrips, je hebt hier dus lang plezier van.
Tegenwoordig is het gemakkelijk om je waterkwaliteit te meten. Dit zijn bijvoorbeeld de belangrijkste waarden, die je op orde wil houden:
De hoeveelheid zuur die zich bevindt in het vijverwater, noem je pH-waarde. Als je het van de theoretische kant bekijkt, kan de pH-waarde tussen de 0 en 14 liggen; hoe lager de pH des te zuurder de oplossing. Zoals eerder aangegeven ligt de ideale situatie tussen de 7,0 en 8,5. Wanneer de waarden tussen deze twee getallen ligt, is er sprake van een optimaal vijver milieu. Er kunnen serieuze problemen ontstaan voor uw vissen wanneer de pH-waarde een langere tijd afwijkt van de ideale situatie.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor een te lage pH-waarde kan ontstaan; een te hoge visbezetting, te veel organisch afval, te weinig nitrificerende bacteriën (nuttige bacteriën dus), slecht werkend filter of wellicht een te lage gH-waarde. Een te lage pH-waarde kan zeer ernstige gevolgen hebben voor je vissen, zelfs zo ernstig dat het kan leiden tot vissterfte, ontstoken kieuwen en een aangetaste slijmhuid. Niet alleen je vissen, maar ook je waterplanten lijden onder een te lage pH-waarde, deze kunnen zelfs afsterven. Ook kan het ervoor zorgen dat je biologische filter niet of nauwelijks werkt.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de pH-waarde te hoog is. Dit kan ontstaan door grote hoeveelheden van één soort waterplant met alkalische werking, een slechte bacteriehuishouding, een te uitbundige groei van zuurstofplanten of een enorme groei van zweef -of draadalgen. Als de pH-waarde in uw vijverwater te hoog is kan dit ernstige gevolgen hebben voor uw vijver. Bij de vissen kan er stress ontstaan, er kunnen verschillende infecties en ziektes optreden, vissen kunnen zonder enige zichtbare reden sterven en de plantengroei kan tot stilstand komen of zelfs stoppen. Ook zal uw biologische filter (ook natuurlijk) bij een te hoge pH-waarde niet of nauwelijks in staat zijn het werk te doen.
PH-waarde is in tegenstelling tot kH en gH wat lastiger. De pH-waarde moet namelijk in balans blijven in plaats van enkel te verhogen. Door middel van pH+ of pH- te gebruiken, zorg je ervoor dat de pH-waarde in balans blijft.
De karbonaathardheid geeft aan hoeveel carbonaat er in het vijverwater is opgelost. Wanneer er een overschot aan koolstofdioxide in de vijver aanwezig is zal deze zich hechten aan de aanwezige calcium en magnesium. Wanneer dit gebeurt ontstaat er carbonaat. Zuurstofplanten hebben deze CO2 nodig voor hun groei. Door regelmatig de kH-waarde van je vijverwater te meten kun je bepalen of er voldoende nitrificerende bacteriën aanwezig zijn in jouw vijver. Wanneer dit niet het geval is zal de kH-waarde namelijk dalen.
KH ‘natriumcarbonaat’ wordt verhoogd met kH Plus. Dit middel zorgt ervoor dat de kH-waarde weer wordt bijgesteld tot minimaal 4°DH.
De gH-waarde geeft aan hoeveel mineralen er in het water opgelost zijn. De hoeveelheid calcium en magnesium die in het vijverwater aanwezig is wordt weergegeven door de gH-waarde. Deze stoffen zijn belangrijk voor het binden van onder andere koolstofdioxide en daarnaast binden ze ook gevaarlijke stoffen zoals fosfaten en metalen. Voor een goede groei van je vijverplanten dient de gH-waarde minimaal 8 te zijn, het verdient echter de aanbeveling om deze gH-waarde op 10 of hoger te houden!
Wanneer de gH-waarde is gemeten en niet op orde blijkt te zijn, is het natuurlijk de volgende stap om deze waarde weer op orde te krijgen. GH verhoog je gemakkelijk met Velda gH Plus
Zodra je alle stappen hebt gevolgd, zouden de waterwaarden weer tiptop in orde moeten zijn en kun jij weer genieten van een vijver die perfect in balans is (biologisch evenwicht). Maar zoals eerder gezegd, blijf dit wel regelmatig controleren!